Start Filmarkiv Ljudarkiv Bildarkiv Program Publikationer Trycksaker OmVad fanns innan SD?
-Till BSS-Arkivet
-Till SvP-Arkivet

SD-Arkivet - Start

"Vi är inte särskilt hatade eller avskydda av så många, det finns en grupp väldigt extrema människor på vänsterkanten och människor som befinner sig i Sverige som inte borde göra det, som känner att marken under deras fötter håller på att rämna eftersom de ser att vi blir fler och fler och får allt större demonstrationer." -Anders Klarström, 28 maj 1994


Den legendariska bilden som popstjärnan helst ville glömma


Från vänster: Anders Klarström; blivande talesman och partiledare, Ola Sundberg; presschef, Ulf Ekberg; popstjärna i ACE OF BASE, Jerker Magnusson; grundare av SD och kampanjorganisationen Bevara Sverige Svenskt (BSS). I bakgrunden syns också Leif Zeilon, även han en av grundarna till Sverigedemokraterna och initiativtagaren till BSS.


Bilden ovan kommer från partiets kongress i Medborgarhuset i Stockholm den 12:e november 1988 då man lade upp strategin för att förbättra valresultatet inför 1991 års val med bland annat fler kommunföreningar. På väggen hänger den klassiska banderollen med texten: "Stoppa hetsen mot svenska patrioter!"

Popstjärnan Ulf Ekberg från det världskända bandet Ace of Base (röd tröja i mitten) förnekar än idag att han varit aktiv i Sverigedemokraterna. Mellan 1988-1991 hade han en viktig roll i uppbyggandet av partiet och hans uppgift var enligt partiets dåvarande presstalesman Ola Sundberg att tillsammans med Anders Klarström bygga upp organisationen i de västsvenska kommunerna. När den här bilden togs var han endast arton år gammal men tillhörde enligt Sundberg redan då "den innersta kärnan av partiet."

Anders Klarström, som står längst till vänster hade redan vid den här tiden gjort sig ett namn i partiet som en engagerad och offervillig person som hade talets gåva. Han talade ofta på SD:s stormöten i Göteborg där han var distriktsordförande och på bilden från konferensen i november 1988 är han tjugotvå år gammal. Ett halvår senare väljs han tillsammans med Ola Sundberg som talesman för hela riksorganisationen och några år senare blir han sverigedemokraternas partiledare.

I styrelsen i Göteborg satt förutom Anders Klarström också Ulf Ekberg, som där hade rollen som sekreterare. När bilden på Ekberg tillsammans med partikärnan år 1997 publicerades i Expressen förnekade han att han någonsin varit medlem i Sverigedemokraterna och han påstod sig inte ens veta vem Ola Sundberg var. Sundberg sade sig då vara förbannad på "Ulf Ekbergs hyckleri".

2013-04-29 19:48:29

SD-Arkivet


Frågesport
-Enkel
-Medel

Gästbok
Besök vår gästbok!