Start Filmarkiv Ljudarkiv Bildarkiv Program Publikationer Trycksaker OmVad fanns innan SD?
-Till BSS-Arkivet
-Till SvP-Arkivet

SD-Arkivet - Start

"Liksom Miljöpartiet är vi emellertid ett ungt parti och det innebär att vi kommer att dras med många barnsjukdomar en hel del tid framöver." -Ronny Boström, 2 juni 1990


Gjallarhornet nr. 1 digitaliserad!


Bildmontage från Gjallarhonret nr. 1 som utkom under hösten 1987.

SD-Arkivet har digitaliserat nr. 1 av tidningen Gjallarhornet. Den innehåller bland annat en läsvärd artikel om nationell identitet av Johan Rinderheim, som tar upp de identitetsproblem som adoptivbarn och barn till blandförhållanden ofta får. Även en artikel om vikingatiden, nationalismen -höger eller vänster?, recensioner och mycket, mycket mer med dess 28 sidor!

Bakgrund -vad var Gjallarhornet?
Efter att Sverigepartiet splittrats under hösten 1987 valde gruppen som tidigare kommit från folkkampanjen Bevara Sverige svenskt (BSS) att gå vidare och starta om på nytt. Fram tills dess att Sverigedemokraterna bildades under februrari 1988 drev man Kulturföreningen Gjallarhornet. Detta var en tillfällig lösning för att samla upp de aktiva och planera inför det nya partibildandet. Man gav ut en ambitiös tidning under samma namn och det sändes även närradio i Stockholm och Göteborg. När SD bildades ersattes tidningen Gjallarhornet med det nya partiorganet Sverige-Kuriren. Närradiosändningarna fortsatte emellertid under något år.

Läs nummer 1 av Gjallarhornet här!

För bästa kvalitet på PDF-filerna rekommenderar vi att du laddar ned dem, då bilderna ser korniga ut om man öppnar filerna med webbläsaren. Gör detta genom att högerklicka på länken och välj "spara länk som", alternativt "spara mål som". Öppna sedan med Adobe Reader.

2013-11-02 10:02:23

SD-Arkivet


Frågesport
-Enkel
-Medel

Gästbok
Besök vår gästbok!