Start Filmarkiv Ljudarkiv Bildarkiv Program Publikationer Trycksaker Om



Vad fanns innan SD?
-Till BSS-Arkivet
-Till SvP-Arkivet





SD-Arkivet - Start

"Precis som Miljöpartiet under mitten av 80-talet kunde växa fram, därför att dessa då ansågs fylla ut ett tomrum inom politiken kan vi idag känna en allt starkare medvind." -Anders Klarström, 29 april 1990


Digitaliseringsserie Radio-SD - Del 4: 1998-09-26

SD-Arkivet har fått in ett stort antal ljudband från sändningar med Radio-SD i Stockholms närradio. Dessa kommer successivt att digitaliseras och läggas upp här på arkivet.

Vi publicerar nu ett entimmes program från Radio-SD i Stockholm. Programmet sändes lördagen den 26 september 1998 (6 dagar efter valet) och medverkar gör Gun Kullberg, Johan Rinderheim och Tomas Johansson.

Inledningsvis läser Gun upp en dödsruna om Moder Svea med anledning av valresultatet. Dessutom meddelar man att Radio-SD tar ett par veckors timeout för att ladda batterierna efter den mycket intensiva valrörelse som man just utkämpat.

I fokus för programmet står SD:s framgångar på kommunal nivå. Man gick från fem till åtta kommunala mandat och nya orter där man tog mandat var Haninge (2 mandat), Trollhättan (2 mandat) och Sölvesborg (1 mandat). Man behöll sina 2 mandat i Höör men tappade dessvärre ett av de två mandaten i Dals-ED samt mandatet på Ekerö.

Även massmedias försök att tiga ihjäl såväl SD som Ian Wachtmeisters "Det nya partiet" diskuteras. Johan påtalar att alla undersökningar i ämnet visar att den svenska journalistkåren till en överväldigande majoritet består av vänstersympatisörer. Många av dem ser det som sin plikt att driva opinion och att propagera för det mångkulturella samhället.

Johan, som är en av partiets grundare blev en av de nyvalda kommunfullmäktigeledamöterna i Haninge. Kampanjandet startade så sent som ett år före valet. Genom att täcka kommunens alla hushåll med flygblad en gång i månaden samt vara ute mycket och prata med väljare och dela flygblad direkt i handen lyckades man, enligt Johan skapa en direktkontakt med väljarna.

Även om såväl media som kommuntoppar från S och FP gjorde allt för att stoppa SD kunde väljarna nu också få ta del av partiets budskap och träffa partiföreträdarna. Genom den kommunalt understödda vänsterextrema "kulturföreningen" Levande Zon försökte man sätta käppar i hjulen för SD:s verksamhet, men det lyckades inte fullt ut.

Radio-SD_1998_09_26

Högerklicka på länken och välj "spara mål som" alternativt "spara länk som". Spela sedan upp filen med en valfri spelare. Programmet finns även på Radio-SD under ljudarkiv.

2024-08-06 20:23:45

SD-Arkivet






Frågesport
-Enkel
-Medel

Gästbok
Besök vår gästbok!