Start Filmarkiv Ljudarkiv Bildarkiv Program Publikationer Trycksaker OmVad fanns innan SD?
-Till BSS-Arkivet
-Till SvP-Arkivet

SD-Arkivet - Start

"Man behöver inte se sig omkring särskilt mycket i vårt land för att inse att vårt land är värt att värna." -Leif Ericsson / Zeilon, 5 juni 1990


Jimmy Windeskog död


Dåvarande SDU-ordförande Jimmy Windeskog i Sala 1996.

I helgen nåddes vår redaktion av det tragiska beskedet om att vår kamrat Jimmy Windeskog gått ur tiden. Windeskog var en av initiativtagarna till SD-Arkivet och han är den som till dagens datum bidragit med mest material till vårt digitaliseringsarbete. Han har även bidragit med välformulerade artiklar och texter. Genom sin statsvetarutbildning och sitt brinnande intresse för Sverigedemokraterna och dess historia besatt han en unik position inom svensk nationalism. Trots att partiet vänt honom ryggen såg han ett ansvar i att inte överlåta SD:s historieskrivning till dess politiska motståndare på vänsterkanten. Då partiet själva varit dåliga på att bevara material och tala om sin historia fanns här ett tomrum att fylla. Och ingen visste så mycket om partiet och dess historia totalt som just Jimmy Windeskog, även om det finns de som är mer insatta i vissa tidsepoker.

Sommaren 2012 startade vi således SD-Arkivets Youtube-kanal, som sakta men säkert började fyllas på med gamla VHS-filmer från partiets möten som börjat digitaliseras. Under hösten samma år påbörjades arbetet med en hemsida som skulle komma att lanseras den 6:e februari året efter, alltså i samband med partiets 25-års jubileum. Det blev den hemsida du besöker nu, sdarkivet.com. Windeskogs största politiska förebild var Sverigedemokraternas första partiledare, Anders Klarström. Han såg upp till Klarström, som verkligen hade talets gåva samt var en skicklig retoriker. I sin vandelsförsäkran för partiet inför sin kandidatur i valet 2002 skrev Windeskog "Leve Klarström!" under politik. För den som är intresserad vill vi verkligen rekommendera Jimmy Windeskogs bok, ”Non, je ne regrette rien: ett decennium i Sverigedemokraternas ledning” från 2011. Den är mycket läsvärd och beskrivs av många som det bästa verk om partiets historia hittills som inte skrivits av dess motståndare. Windeskog har också nyligen gett ut en ny bok, "Under blodröda fanor: Svensk vänster 1967 - 1985" från 2016.


Windeskogs sista statusuppdatering om partiets historia på Facebook. Detta skrevs i samband med 29-års jubileet förra veckan. Tänkvärda ord!

I det sista redaktionsmötet med Windeskog diskuterades alla de Sverigedemokrater som gått bort genom åren. De börjar bli ganska många och vi beslutade oss för att lansera en sida under SD-Arkivet där vi för evigt skall minnas de kämpar som offrat och betytt mest för partiets frammarsch. Vi som finns kvar här på redaktionen lovar att göra verklighet av det löftet, även om det känns hemskt att vår kamrat Jimmy Windeskogs minnessida är en av de sidor vi nu kommer att tvingas skapa.

Vila i frid!

2017-02-13 17:24:11

SD-Arkivet


Frågesport
-Enkel
-Medel

Gästbok
Besök vår gästbok!