Start Filmarkiv Ljudarkiv Bildarkiv Program Publikationer Trycksaker OmVad fanns innan SD?
-Till BSS-Arkivet
-Till SvP-Arkivet

SD-Arkivet - Start

"Vi är inte särskilt hatade eller avskydda av så många, det finns en grupp väldigt extrema människor på vänsterkanten och människor som befinner sig i Sverige som inte borde göra det, som känner att marken under deras fötter håller på att rämna eftersom de ser att vi blir fler och fler och får allt större demonstrationer." -Anders Klarström, 28 maj 1994


Nytt filmklipp: Demonstrationer och upplopp november 1993 (nyhetsinslag)Här får vi se nyhetsinslag från 6:e - 30:e november 1993 då det hölls flera uppmärksammade manifestationer och demonstrationer i Sverige. Vid dessa dök aggressiva och extrema element från olika politiska läger upp och kravaller utbröt. De som utmärkte sig mest var vänsterextremisterna, med livsfarliga bomber och aggressiva angrepp mot Polisen.

9 oktober (berörs i ett av inslagen) håller Sverigedemokraterna ett välbesökt möte på Götaplatsen i Göteborg. Aggressiva vänsterextremister slår sönder halva stan, i något som påminner om Göteborgskravallerna åtta år senare.

6 november (Gustav II Adolfs dödsdag) håller SDU en manifestation för Gustav II Adolf i Stockholm. Sprängladdningar som är utplacerade längs marschvägen för demonstrationen påträffades.

9 november (Kristallnattens minnesdag) hålls en "antirasistisk" demonstration i Stockholm. Några skinheads som försöker attackera demonstrationen grips.

20 november håller nazistiska VAM en demonstration i Göteborg. Livsfarliga sprängladdningar påträffas bland motdemonstranterna.

30 november (Karl XII dödsdag) skall manifestationer hållas i Stockholm och Lund av Sverigedemokraterna och 30 november-föreningen.

Stockholm:
Det hotade läget gör emellertid att Sverigedemokraterna hörsammar Polisens vädjan om att dra tillbaka sitt demonstrationstillstånd. Den så kallade "Koalitionen mot rasism", en organisation på yttersta vänsterkanten gör det inte, varpå Polisen drar in tillståndet för deras motdemonstration. Efter överklagan till Regeringen river justitieminister Gun Hellsvik upp Polisens beslut och tillåter motdemonstrationen. Karl XII anhängare sluter då spontant upp och försöker ta sig fram för att lägga en krans vid hjältekonungens staty. Samtidigt löper våldsamma motdemonstranter och invandrarungdomar amok och slår sönder skyltfönster i stan.

Lund:
Vänsterextrema yrkesdemonstrander, s.k BZ-ungdomar från Danmark, som gjort sig skyldiga till våldsamma husockupationer kommer i flera bussar och för krig mot polisen på gatorna.

2016-10-05 00:20:54

SD-Arkivet


Frågesport
-Enkel
-Medel

Gästbok
Besök vår gästbok!