Start Filmarkiv Ljudarkiv Bildarkiv Program Publikationer Trycksaker OmVad fanns innan SD?
-Till BSS-Arkivet
-Till SvP-Arkivet

SD-Arkivet - Start

"Liksom Miljöpartiet är vi emellertid ett ungt parti och det innebär att vi kommer att dras med många barnsjukdomar en hel del tid framöver." -Ronny Boström, 2 juni 1990


Nytt filmklipp: Debatt efter 30 november (Karl XII:s dödsdag) i Pernilla & Co 1993Den 6:e november 1993 påträffades kraftiga sprängladdningar under SDU:s manifestation för Gustav II Adolf i Stockholm. Någon försökte spränga ungdomsförbundet i luften. Det ledde till att Polisen vädjade både till SD och den så kallade "Koalitionen mot Rasism" att avstå från att demonstrera den 30 november, på Karl XII:s dödsdag, då man befarade att ytterligare sprängladdningar skulle detonera. Endast Sverigedemokraterna hörsammade Polisens vädjan och den 30 november 1993 hölls alltså ingen Karl XII manifestation. Trots det höll Koalitionen en patetisk motdemonstration.

Däremot försökte en del att på eget bevåg ta sig ner till Kungsträdgården och hylla Karl XII. I debattprogrammet Pernilla & Co som sändes i SVT dagen därpå får vi följa sverigedemokraten Mårten från Växjö som gör ett tappert försök att ta sig fram och lägga en krans vid hjältekonungens fötter. Vi får även följa kommunisten Sven Wollter som deltar i motdemonstrationen. Tyvärr dök också en del extrema och våldsamma element upp på båda sidor den här kvällen.

2016-10-03 21:21:28

SD-Arkivet


Frågesport
-Enkel
-Medel

Gästbok
Besök vår gästbok!