Start Filmarkiv Ljudarkiv Bildarkiv Program Publikationer Trycksaker OmVad fanns innan SD?
-Till BSS-Arkivet
-Till SvP-Arkivet

SD-Arkivet - Start

"Vi är inte särskilt hatade eller avskydda av så många, det finns en grupp väldigt extrema människor på vänsterkanten och människor som befinner sig i Sverige som inte borde göra det, som känner att marken under deras fötter håller på att rämna eftersom de ser att vi blir fler och fler och får allt större demonstrationer." -Anders Klarström, 28 maj 1994


Efter två om våld vid SD:s demonstrationer 1993Vi kan nu publicera ett ljudklipp från Ulf Elfvings radioprogram "Efter två" från den 25:e november 1993. Efter att anarkister placerat ut en livsfarlig bomb längs marschvägen för SDU:s demonstration på Gustav II Adolfs dödsdag, den 6:e november är Polisen oroliga för säkerheten. Den 20:e november grep man även en grupp anarkister på väg till en demonstration i Göteborg. Dessa hade liknande bomber. Polisen vädjade därför till både Sverigedemokraterna och den så kallade "Koalitionen mot rasism" att ställa in sina demonstrationer på Karl XII:s dödsdag den 30:e november. Endast Sverigedemokraterna hörsammade Polisens vädjan, varpå man beslutade att dra in Koalitionens tillstånd.

Lyssna på programmet

"Den här gången sattes det upp ett mål att den här fascistdemonstrationen skulle stoppas och sen så var det en övervägning av exakt vilka medel behövs för att stoppa den här fascistdemonstrationen. Och sen så gjordes det då en bedömning att påkar, smällare och stenar var exakt de medlen som behövdes tillsammans med barrikaderna." -"Antirasister" ger sin syn på mötesfriheten i programmet Efter två.
I programmet intervjuas en grupp antidemokratiska vänsterextremister som berättar om hur de byggt upp barrikader och med våld försökte stoppa SDU:s demonstration. Dessa fega element vill (såklart) vara anonyma. Medverkar gör även Curt Nilsson från ordningspolisen, Hans-Göran Franck (S), Per-Åker Westerlund (Koalitionen mot rasism) och Anders Klarström (SD). Notera att Westerlund inte ens vill prata med Klarström.

Koalitionen Mot Rasism var egentligen inte något annat än kommunister under ett annat namn, vilket ju är vanligt för dessa grupper. Bakom detta stod alltså sektpartiet Arbetarförbundet Offensiv (idag heter man Rättvisepartiet Socialisterna) och den Per-Åke Westergren som hörs intervjuas var givetvis deras obestridlige partiledare (vilket han är i dag). Detta är ett sätt för olika vänstergrupper att försöka slippa kommunist-stämplen och framstå som större än vad de är. Denna strategi har i decennier varit vanligt förekommande för dessa extremistgrupper.

Programmet har publicerats på den nya sidan för riksradio under vårt ljudarkiv.

2016-08-10 23:40:14

SD-Arkivet


Frågesport
-Enkel
-Medel

Gästbok
Besök vår gästbok!