Start Filmarkiv Ljudarkiv Bildarkiv Program Publikationer Trycksaker OmVad fanns innan SD?
-Till BSS-Arkivet
-Till SvP-Arkivet

SD-Arkivet - Start

"För det första så kan vi importera kebab utan att turken behöver komma hit med dem i handen!" -Anders Klarström, Diskutabelt 14 april 1989


Det är skillnad på järnrör och järnrör!När man diskuterar politiskt våld i allmänhet och järnrör i synnerhet kommer ofta Sverigedemokraterna upp i diskussionen. Detta är naturligtvis helt normalt. Inget annat riksdagsparti har utsatts för så mycket politiskt våld som SD. Men istället för att tala om alla de attacker där partiets företrädare slagits blodiga med järnrör och andra tillhyggen har media till stor del lyckats få folk att tro att det är sverigedemokraterna som står för våldet och som har angripit folk med järnrör. Hur ligger det till egentligen? Låt oss ta en tillbakablick på tre synnerligen allvarliga händelser där Sverigedemokrater attackerats med järnrör.

Den 6:e juni 1993 packade partiets representanter ihop sitt material på dåvarande partikansliet på Gotlandsgatan 56 i Stockholm. Man skulle bege sig till Rålambshovsparken för att högtidlighålla Sveriges nationaldag. Men när aktivisterna tog hissen upp till entrén (även det här kansliet var av säkerhetsskäl beläget i en källarlokal) väntade en våldsam pöbel. Man hade lagt sig i bakhåll och när partiets representanter gick ut ur porten blev de överfallna och misshandlade. Trots detta lyckades man hålla sitt möte. Partiledare Anders Klarström var upprörd, vilket märktes i hans tal:

"Kära sverigevänner. Jag var sen idag med att komma hit. Det beror på att i förmiddags när vi skulle packa ihop vårt material och komma hit blev vi utsatta för en attack utav en samling fega vänsterextremister, som brutalt med järnrör och baseballträn misshandlade flera utav våra medlemmar. En fick föras till sjukhus, han var slagen blodig. En bil blev fullständigt sönderslagen, material har förstörts för hundratals kronor, en bandspelare har blivit söndersparkad. [..] Så agerar vänsterextremisterna." - Anders Klarström, 6 juni 1993.
Den 24:e april 1998 överfölls sverigedemokraten Steve Ahlberg under en flygbladsutdelning, något som uppmärksammas i foldern detta inlägg berör. Han slogs ner med järnrör så att blodet rann. I valrörelsen samma år hade partiet regelbundet återkommande torgmöten på Sergels Torg i Stockholm. På vägen från mötet överfölls fyra av partiföreträdarna, däribland Joakim Larsson av en våldsam pöbel på omkring 40 tal maskerade personer. Dessa gick till attack med diverse tillhyggen, bland annat järnrör. Samtliga sverigedemokrater fick föras till sjukhus.

Vi skulle kunna ta upp många fler fall där Sverigedemokrater attackerats för sina åsikter och där deras yttrandefrihet slagits sönder. Men vi nöjer oss med dessa tre. Syftet med detta inlägg är att visa vilken falsk och hycklande massmedia vi har i Sverige. Genom den så kallade "Järnrörsskandalen" som Expressen kavlade ut under hösten 2012 fick man läsarna att tro att Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling attackerat motståndare med järnrör. Detta under en konflikt med den så kallade komikern Soran Ismail, efter en krogrunda en sen kväll sommaren 2010. Sanningen är att de endast tog upp metallrören (som de hittat vid en byggnadsställning) under en mycket kort period då de kände sig trängda och hotade. De varken slog eller hotade någon person med dem. Trots detta blev det jätterubriker i varenda tidning under flera dagar. Pressen blev för hård och Almqvist tvingades avgå och lämna Riksdagen. Men när SD:are attackerats och slagits blodiga med järnrör, eller när deras yttrandefrihet tagits ifrån dem i andra sammanhang har massmedian oftast varit tyst. Är inte hyckleriet uppenbart?

Bladet "Politiskt våld i Haninge" finns nu att läsa på lokala småskrifter under trycksaker.

2016-07-29 15:10:57

SD-Arkivet


Frågesport
-Enkel
-Medel

Gästbok
Besök vår gästbok!