Start Filmarkiv Ljudarkiv Bildarkiv Program Publikationer Trycksaker OmVad fanns innan SD?
-Till BSS-Arkivet
-Till SvP-Arkivet

SD-Arkivet - Start

"Jag fick ett väldigt kyligt mottagande i början men det har blivit betydligt bättre! Många hälsar glatt och ser att det är en människa bakom, inte en djävul." -Solveig Metus, 1993


Nytt filmklipp: Anders Klarström vs Stieg Larsson & Anna Lena Lodenius i 20:00 1991Ur SD-Bulletinen, maj 1991:

”Onsdagen den 24:e april satt Anders Klarström i 20:00 studion för att presentera Sverigedemokraterna. Det var i alla fall så som SD:s folk hade fått veta att det skulle gå till. I flera veckors tid innan programmet sändes ringde folk från Sveriges Television och ställde frågor om Anders och om partiet. Flera SD:are började dock ana ugglor i mossen och förstod att det som brukligt när det gäller svenska journalister så är det ingen objektiv bild man vill ge svenska folket om ett nationellt parti.

Så någon större överraskning var det inte heller när man kunde läsa programnamnet i tidningarna. För dem som inte såg programmet kan berättas att det hela gick ut på att med alla metoder försöka smutskasta Sverigedemokraterna, bla så satte man igång att visa en film om tyska nynazister och insinuerade att detta var samma sak som SD. Något direkt tal om politiska sakfrågor uteblev helt och istället hade man bjudit in ”nazistexperterna” Anna Lena Lodénius och Stieg Larsson som även de skulle förklara att Sverigedemokraterna var ett riktigt otäckt parti. Genom att man hittat några ungdomsförseelser i Anders Klarströms register hos polisen, samt att man letat reda på en sverigedemokrat i Dals-Ed som hade begått brott, så försökte man nu framställa hela rörelsen som en våldsfixerad liten extremistgrupp. (Det kanske kan vara intressant att veta att man i Dals-Ed hade intervjuat flera medlemmar men man föredrog att ta fram det ”smaskigaste”.)

Men det hela gick nu inte så lätt som man hade trott. Anders kontrade med att på ett öppet och ärligt sätt förklara att det hela var något som för hans del hade hänt för länge sedan, och att man som väldigt ung ofta gör saker som man sedan ångrar. Han fortsatte med att i allt större utsträckning sätta programledaren och hennes ”kamrater” i försvarsställning för deras dåliga påhopp och slutsummeringen av programmet kan bara bli att Anders Klarström gjorde en enorm insats värd all uppskattning. Det skall även med sanning sägas att de reaktioner som har inkommit efter programmet varit till 95% positiva.”

2016-07-24 22:11:21

SD-Arkivet


Frågesport
-Enkel
-Medel

Gästbok
Besök vår gästbok!