Start Filmarkiv Ljudarkiv Bildarkiv Program Publikationer Trycksaker OmVad fanns innan SD?
-Till BSS-Arkivet
-Till SvP-Arkivet

SD-Arkivet - Start

"Man behöver inte se sig omkring särskilt mycket i vårt land för att inse att vårt land är värt att värna." -Leif Ericsson / Zeilon, 5 juni 1990


Den första debatten för modern svensk nationalismDatumet 4 oktober 1981 säger inte speciellt mycket för de politiskt intresserade idag. Inte ens hos de som borde känna till datumet, pålästa nationalister och motståndare som kallas experter. Men vad var det då som hände? Jo, på Esso Motorhotell i Borås fick Bevara Sverige Svenskt (BSS) för första gången delta i en politisk debatt, detta kan med fog sägas vara den första debatten för modern svensk nationalism.

Lyssna på debatten

Arrangören för debatten var Folkpartiets Ungdomsförbund (då FPU, idag LUF) och detta var en del av deras kongress som hölls i staden. FPU, uppenbart mer liberala gentemot meningsmotståndare än vad LUF är idag, får sägas varit generösa. Inte bara för att man var de första någonsin som bjöd in BSS till en debatt, utan man lät också BSS presentera sin politik under en timme innan debatten för att man skulle veta vad man skulle tala om. Det är förmodligen otänkbart med ett sådant upplägg idag.

Det finns en rad namn som var eller skulle bli kända i politiska sammanhang iblandade. I BSS presentation återfanns Christopher Jolin och Leif Zeilon. Jolin hade under 70-talet blivit en uppskattad författare i borgliga kretsar efter flera böcker och artiklar om vänstervridningen i Sverige och inte minst i public service. Zeilon var en av grundarna till BSS 1979, sedan till Sverigepartiet 1986 och även till Sverigedemokraterna 1988, samt en av partiets första talesmän. Debattmotståndare var Maria Leissner som då var förbundssekreterare i FPU, hon blev senare mer känd som partiledare för Folkpartiet under åren 1995 till 1997. Debattledare var en viss Jan Björklund, idag mer känd som partiledare i Folkpartiet och tidigare utbildningsminister åren 2007-2014.

SD-Arkivet har kunnat rädda denna unika debatt för att sprida den till en större allmänhet. Då den går att avnjuta på alledes egen hand så skall den inte recenseras för mycket här, men det finns ändå en del punkter som kort kan kommenteras.

- Christopher Jolin förträdde BSS i debatten, men som sympatisör och inte aktiv medlem. Stundtals är det således främst han själv som han företräder. Detta blir som mest tydligt när han talar om andlighet som en del av inte bara synen på rasism utan politik som sådan. Detta saknade stöd i BSS politik.

- Ordet rasism ändvänds i debatten, av båda sidor, på ett sätt som vore helt otänkbart idag. Observera alltså att begreppet hade en annan betydelse då och att replikskiftena där det kommer upp inte kan jämföras med en politisk debatt idag.

- Frågan om vad svensk kultur skulle vara återkommer gång på gång, svaren vad kultur är återkommer också. Detta ser vi även i debatter av idag, att liberaler ifrågasätter om kultur ens existerar och nöjer sig inte även om man flera gånger får svar på denna fråga.

- Frågestunden efteråt innehåller främst inlägg från FPU-företrädare eller sympatisörer, vilket kanske inte var så konstigt av flera skäl. Dels var det en FPU-kongress, men det var också otroligt, och mycket mer än idag, stigmatiserat och känsligt att ifrågasätta invandringspolitiken (en BSS-medlem på plats blev uthängd i massmedia dagen efter utan att ens ha en post i BSS eller yttrat sig under debatten) öppet. Trots detta får vi höra en modig dam som tar ställning för BSS och ställer frågor Leissner varken kan eller försöker besvara. Redan då, 1981, visade sig motståndarna till invandringen överlag vara mer inlästa på ämnet än sina motståndare.
BSS, embroyt till dagens, SD gick alltså sin första debatt denna dag 4 oktober 1981. Mycket är annorlunda i dagens samhälle, både hos nationalister och hos samhället i stort. Men grunden är den samma - kampen för Svenskarnas rätt till Sverige har inte förändrats sedan dess.

Öppna nu dörren till det förgångna.

Mycket nöje!

2015-06-21 21:16:25

SD-Arkivet


Frågesport
-Enkel
-Medel

Gästbok
Besök vår gästbok!