Start Filmarkiv Ljudarkiv Bildarkiv Program Publikationer Trycksaker OmVad fanns innan SD?
-Till BSS-Arkivet
-Till SvP-Arkivet

SD-Arkivet - Start

"Vi sverigedemokrater accepterar inga överförmyndare av vårt folk. Inte FN, inte EG och framförallt inte alla de objudna främlingar som inte har här att göra!" -Anders Klarström, Engelbrektsmarschen 25 april 1992


Engelbrektsdagen 27:e april

Idag firades Engelbrektsdagen. Den 27:e april minns vi frihetshjälten Engelbrekt Engelbrektsson som dog i kampen för sitt älskade fosterland, som var ockuperat av utländskt inflytande.

År 1991 höll Sverigedemokraterna sin första Engelbrektsmarsch som ett startskott inför valet i september samma år. Tal hölls av SD-grundaren Sven Davidson och partiets talesman Anders Klarström. Åren därpå följdes av ett antal Engelbrektsmarcher innan traditionen slutligen dog, då polisen vägrade ge tillstånd till marschen med motivering till att det tidigare var oroligheter. Att det i huvudsak var vänsterextrema element och inte SD:s anhängare som stod för stökigheterna var dock inget man tog hänsyn till. Nedan publiceras videoupptagningarna från de Engelbrektsmarscher SD-Arkivet digitaliserat hittills, däribland den legendariska första Engelbrektsmarchen till tonerna av vikingarockbandet Ultima Thules mästerverk "Kring Sveriges fana"!

1991Här får vi se Sverigedemokraternas första Engelbrektsmarsch där 300 sverigedemokrater tågar för att högtidshålla minnet av frihetshjälten Engelbrekt Engelbrektsson. Därefter följer ett kort klipp från talet vid Mynttorget, som hölls av SD-grundaren Sven Davidson.

1993Här får vi se Sverigedemokraternas Engelbrektsmarsch där 600 sverigedemokrater tågar för att högtidshålla minnet av Engelbrekt Engelbrektsson. Därefter följer ett inspirerande tal av den dåvarande partiledaren Anders Klarström på Mynttorget.

1997Här får vi se Sverigedemokraternas Engelbrektsmarsch den 26 april 1997. Det här året kom att skilja sig från de tidigare årens marscher. Då var man ibland uppemot 7-800 personer som tågade. Men det fanns också en del personer som gick med som inte var Sverigedemokrater och som skadade partiet. Nu hade man på allvar gjort klart att dessa inte var välkomna. Det här året gav inte heller polisen tillstånd för demonstrationståget och det blev ingen marsch.

Konferencier är Jimmy Windeskog och förutom honom talar partiets då nyvalde vice ordförande Jakob Eriksson samt den dåvarande partiledaren Mikael Jansson. Ett stort tack till partiveteranen Reine Wikström som bidragit med filmen!

Återupptar traditionenEn som i år återupptagit sd-traditionen med att hålla tal under Engelbrektsdagen är Sverigedemokraternas nuvarande partiledare Jimmie Åkesson. Tidigare idag höll han sitt vårtal och han lyfte också fram Engelbrektsdagen i samband med talet. SD-Arkivet har tidigare uppmanat SD-ledningen att ta inspiration och lärdom av sin historia, något som man nu verkar börja göra även om man fortfarande har mycket kvar att lära av den gamla SD-andan!

2013-04-27 21:38:37

SD-Arkivet


Frågesport
-Enkel
-Medel

Gästbok
Besök vår gästbok!