Start Filmarkiv Ljudarkiv Bildarkiv Program Publikationer Trycksaker OmVad fanns innan SD?
-Till BSS-Arkivet
-Till SvP-Arkivet

SD-Arkivet - Filmarkiv - 1994


SD inleder valåret med demonstration i Borlänge
1994.01.01

Den 1:a januari inleddes Sverigedemokraternas valkampanj 1994 genom en demonstration i Borlänge. Samma dag firande staden sin 50:års dag. Demonstrationen, som gick från köpcentret Kupolen till Jussi Björlings torg var i delar framgångsrik, man lockade c:a 150 deltagare och alla förutom en delegation från SD-Riks så var lokalbor. I andra hänseenden, var den ett misslyckande. Givetvis var få Borlängebor intresserade av politik på nyårsdagen och ingen media ens nämnde manifestationen. Talade gjorde partiledaren Anders Klarström, Jakob Eriksson från Falun och Sven-Erik Larsson från Borlänge.TV-inslag från SD:s demonstration i Växjö
1994.05.13

Här får vi se nyhetsinslag från SD:s demonstration i Växjö 13 maj 1994. Motdemonstranter angrep demonstrationståget med stenar, flaskor och äggkastning vilket ledde till att kravaller utbröt. TV-inslagen sändes mellan 19.00 och 22.30 i Smålandsnytt, Aktuellt, Rapport och TV4-Nyheterna under kvällen samma dag.Film från demonstrationen i Växjö
1994.05.13

Här får vi se Sverigedemokraternas egen film från demonstrationen i Växjö 13 maj 1994. Motdemonstranter angrep demonstrationståget med stenar, flaskor och äggkastning vilket ledde till att kravaller utbröt. Trots det kunde demonstrationen genomföras och partiledaren Anders Klarström höll sitt tal, om än något kortare än planerat.SVT-inslag från SD:s demonstration i Jönköping
1994.05.28

Ur SD-Kuriren nr. 24: "Två veckor senare [efter Växjö] blev det åter dags för demonstration, nu i Jönköping. Denna gång var polisens insats kraftfull och Röda Korspersonal på plats fick inte någonting att göra. Det visade sig senare att de röda sånär lyckats genomföra ett attentat. Mindre sprängladdningar hade grävts ned där vi gick men dessa hade inte detonerat."Debatten som aldrig blev av
1994.06.0X

När valåret 1994 inleddes hade Sverigedemokraterna medvid. Inte minst syntes ett stöd hos unga män som inte alltid hade den bästa utbildningen. Förstagångsväljare som Socialdemokraterna normalt såg som "sin" grupp. Uppenbart både provocerade och oroliga över SD:s framgångar så inleddes under våren en offensiv mot partiet. Ledande i denna offensiv var Socialdemokraternas kandidat till invandringsminister, Leif Blomberg. Med en bakgrund som ordförande i fackföreningen Metal under tio år ansågs han ha en passande bakgrund för att nå arbetarväljare.

Under våren 1994 gav sig Leif Blomberg ut på en lång turné i Sverige där striden mot SD var huvudpoängen*. "Vi ska ta debatten mot Sverigedemokraterna" var parollen, och det var den ända fram till valdagen. Problemet med detta, som så mycket annat i Socialdemokraternas kampanj mot SD var att det var en lögn, det blev aldrig någon debatt mot SD. Trots alla löften och hur många gånger än SD försökte få Blomberg att leva upp till dessa. Varje gång SD försökte få debatten till stånd så hette det att Blomberg var "för tillfället upptagen", Blomberg själv vägrare å sin sida att ens tala med SD:are i telefon.

Tanken från Socialdemokraterna var också att Leif Blomberg skulle framstå som lite "hårdare" än sina borgerliga motsvarigheter som under mandatperioden 1991-1994 haft i stort sett fri invandring med öppna gränser. "Man måste få kritisera invandringen" sa Blomberg flera gånger, men tillade att SD:s kritik inte var tillåten: "Den är orimlig" sa han - men han vågade inte säga det i en debatt med SD. Han sade också att det var riktigt att föra "debatten" (den som man alltså aldrig tog) med sakliga argument. Ändå drog han sig inte med att komma med lögner som att SD var "nazister", att SD:s partiledare Anders Klarström var dömd för ”mordförsök”, som han snabbt ändrade till "mordhot mot Hagge Geigert” (vilket också är felaktigt), att SD ville "kasta ut alla invandrare" och en masa andra lögner. Det var inte på samma nivå som när nuvarande statsminister hänvisar till fritidsstudenten Henrik Arnstad, men nästan.

Samtidigt turnerade SSU i svenska skolor. De fick på skoltid framträda framför förstagångsväljare i det enda syftet att förtala SD. SD fick aldrig medverka vid dessa propagandaträffar i skolor arrangerade av SSU. Mannen som ledde dessa indoktrineringsmöten var SSU-ledaren Christer Mattson. Denna framförde, bland annat i TV-inslaget intill denna artikel, att han ofta mötte SD i debatter vid dessa skolbesök och gärna gjorde det igen. SD och SDU försökte givetvis få SSU och Mattson att debattera mot dem vid dessa propagandaträffar, men tilläts aldrig komma - Mattson och SSU vägrade att debattera. Christer Mattson hade en gång, under sommaren 1993, mött en SD:are i debatt i Trollhättan i form av en oförberedd Ingemar Ramell. Tydligen var SSU och Mattson mycket besvikna med utfallet av debatten, för efter det blev det inga mer debatter mellan SSU och SD. Inte under valåret 1994 och faktiskt inte ens fram till dessa dagar har man någonsin gått upp i debatt en mot SD eller SDU igen.

Under hela våren, sommaren och hösten försökte SD alltså få till denna debatt som Socialdemokraterna och Leif ”Blomman” Blomberg samtidigt skröt om att de skulle ta med SD. Givetvis skedde den aldrig. Dagen innan valet, 17 september, hade SD hyrt Folkets Hus i Göteborg och bjöd Socialdemokraterna och SSU en sista chans leva upp till sina stora löften. Tanken var att annonsera om att det skulle bli debatt mellan Anders Klarström och Leif Blomberg i Göteborgsposten, men GP nekade SD detta. På själva debattdagen var lokalen fullsatt och publiken väntade med spänning. Och väntade, och väntade, och väntade... Ingen Leif Blomberg eller någon annan från Socialdemokraterna eller SSU syntes till. Man uteblev från den debatt man själva lovat under hela året.

Leif Blomberg dog 2 mars 1998, han var då minister i den Socialdemokratiska regeringen. Fram tills hans död vågade han aldrig leva upp till sitt så många gånger utfärdade löfte om att debattera mot Sverigedemokraterna.

*Under denna turné sa Leif Blomberg vid åtminstone tre möten att Socialdemokraterna (olagligt) registerade SD. Detta polisanmäldes givetvis, men lades ner utan förundersökning trots att Blomberg sagt detta på möten och i intervjuer.Sverigedemokraternas sommarläger
1994.06.XX

För första gången publiceras nu denna tre timmar långa film! Under mitten av juni under valåret 1994 samlades ett 40-tal SDU-ungdomar, och några SD:are i Tällberg utanför Leksand för det traditionella sommarlägret. Under två veckor hölls det 14 torgmöten, dussintals flygbladsutdelningar, kurser och föreläsningar samt aktiviteter i den vackra dalanaturen.

Under de här veckorna var det ett flertal SD-profiler som talade på torgmötena. Partiledaren Anders Klarström, Jakob Eriksson och Sven-Erik Larsson från Dalarna, Eva Dahlqvist från Stockholm och kommunalfullmäktigeledamoten Markus Koch från Dals-Ed.

Lägret får fortfarande ses som ett av SDU:s mest omfattande och lyckade sommarläger genom åren. Orterna som besöktes var: Orsa, Rättvik, Leksand, Älvdalen, Malung, Vansbro, Borlänge, Falun, Säter, Hedemora, Avesta, Ludvika, Smedjebacken och Mora.Eva Dahlqvists tal i Orsa 1994
1994.06.16

Här talar Eva Dahlqvist på ett torgmöte i Orsa den 16 juni 1994. Mötet var en del av mötesturnén i Dalarna under partiets sommarläger samma år.

Se hela filmen från sommarlägret här.Sven-Erik Larssons tal i Falun 1994
1994.06.17

Här talar Sven-Erik Larsson på ett torgmöte i Falun den 17 juni 1994. Mötet var en del av mötesturnén i Dalarna under partiets sommarläger samma år.

Se hela filmen från sommarlägret här.Partiledare Anders Klarströms tal i Falun 1994
1994.06.17

Här talar partiledare Anders Klarström på ett torgmöte i Falun den 17 juni 1994. Mötet var en del av mötesturnén i Dalarna under partiets sommarläger samma år.

Se hela filmen från sommarlägret här.Lars Emanuelsson sätter motdemonstranter på plats i Borlänge 1994
1994.06.18

Här sätter partiorganisatör Lars Emanuelsson motdemonstranter på plats inför ett torgmöte i Borlänge den 18 juni 1994. Mötet var en del av mötesturnén i Dalarna under partiets sommarläger samma år.

Se hela filmen från sommarlägret här.Mötesöppning på SD:s torgmöte i Borlänge 1994
1994.06.18

Här öppnas Sverigedemokraternas torgmöte i Borlänge den 18 juni 1994 med trumslagare och ett kortare inledningsanförande. Mötet var en del av mötesturnén i Dalarna under partiets sommarläger samma år.

Se hela filmen från sommarlägret här.Sven-Erik Larssons tal i Borlänge 1994
1994.06.18

Här talar Sven-Erik Larsson på ett torgmöte i Borlänge den 18 juni 1994. Mötet var en del av mötesturnén i Dalarna under partiets sommarläger samma år.

Se hela filmen från sommarlägret här.Partiledare Anders Klarströms tal i Borlänge 1994
1994.06.18

Här talar den dåvarande partiledaren Anders Klarström på ett torgmöte i Falun den 17 juni 1994. Mötet var en del av mötesturnén i Dalarna under partiets sommarläger samma år.

Se hela filmen från sommarlägret här.Debatt mellan SD och AFA, Växjö lokal-TV 1994
1994.0X.XX

Det lokala TV-programmet "Krock" i Växjö bjuder upp till en spännande debatt. Sverigedemokraterna representeras av Mats och Mårten. Motdebattörerna är bl a Christer från Statens Invandrarverk samt Karin från AFA.

Del 1 av 2
http://www.youtube.com/watch?v=QyxeUp3715Y

Del 2 av 2


Nytt filmklipp: Sverigedemokraterna veckan före valet (Tv4-inslag)
1994.09.10

Ett vinklat TV4-inslag om Sverigedemokraterna en vecka innan valet. Inslaget börjar vid partiets valmöte i Trollhättan och går sedan vidare till Dals-Ed, en av de två kommuner där partiet tog plats i fullmäktige 1991. Partiets representant i Dals-Ed är Marcus Koch.SD i Trollhättan 1994
1994.09.10

Anders Klarström var Sverigedemokraternas första partiledare mellan åren 1989-1995. Han gjorde sig snabbt känd som en mycket energisk och retoriskt skicklig talare. Han stod upp för Sverige! Här talar han på partiets torgmöte i Trollhättan under valkampanjen 1994, där SD senare under valet var mycket nära att ta mandat. Tyvärr är detta inte hela talet utan endast en del av det.Kort intervju med SD:s partiledare Anders Klarström 1994
1994.09.10

Här deltar SD-ledaren Anders Klarström i en kort intervju med SVT efter Sverigedemokraternas torgmöte på Gustav II Adolfs torg. SD hade under första hälften av 1990-talet problem med att det ibland dök upp personer av helt fel karaktär på partiets torgmöten och demonstrationer. Klarström menar i intervjun att alla är välkomna att delta, förutsatt man delar SD:s värderingar och synsätt.SD:s ledare Anders Klarström i Lilla Aktuellt inför valet 1994!
1994.09.16

Sverigedemokraternas Partiledare Anders Klarström gör här ett av sina sista tv-framträdanden någonsin, i Lilla Aktuellt två dagar innan valet 1994. Medverkar gör också den allt annat än nyanserade journalisten och författaren Anna-Lena Lodenius som får breda ut sig med påståenden om att Klarström är en osäker person. Tyvärr saknas en bit i början av inslaget.
Diskutabelt om "flykting"-gömmare
1994.XX.XX (sändes någon gång efter valet)

Här deltar SD:s nyvalde kommunfullmäktigeledamot i Höör, Anders Westergren i en debatt om "flykting"-gömmare. Westergren slog larm till polisen när man gömde illegala invandrare på hans arbetsplats, varpå de utvisades. Från SD deltar även partiorganisatör Lars Emanuelsson. Notera debattledaren Robert Aschbergs arroganta och allt annat än objektiva stil.Lars Emanuelsson (SD) i debatt inför 30 november 1994
1994.11.29

Lars Emanuelsson medverkar i TV4:s debattprogram Svartvitt den 29 november 1994. Bland motståndarna finns den Folkpartistiska riksdagsledamoten Håkan Holmberg och partiledaren Per-Åke Westerlund från den kommunistiska sekten Rättvisepartiet. Förutom Lars sitter det två Sverigedemokrater i publiken, resten av alla är motståndare. Lars Emanuelsson var inte förstavalet att representera SD i debatten, men var den enda som kunde ställa upp med kort varsel. Insatsen har fått mycket av både rosor och kritik.


Frågesport
-Enkel
-Medel

Gästbok
Besök vår gästbok!