Start Filmarkiv Ljudarkiv Bildarkiv Program Publikationer Trycksaker OmVad fanns innan SD?
-Till BSS-Arkivet
-Till SvP-Arkivet

SD-Arkivet - Filmarkiv - 1990


Tre timmar SD
Årsvideo

Detta är en film som alla historiskt intresserade nationalister bör se och nu publiceras den av SD-Arkivet i tre delar här på hemsidan. Dessa är cirka en timme vardera. Idag publicerades del 1, som kan ses ovan. Filmen innehåller många intressanta inslag om Sverigedemokraternas första år. Vi får träffa den dåvarande partikärnan, följa med till partikansliet och på partiets stormöten med tal i Göteborg och Stockholm, på protestmötet mot flyktingförläggningen i Kimstad samt på en studentnation i Uppsala där Anders Klarström och Ola Sundberg deltar i en debatt. Vi får också följa med ute i några av de nybildade kommunföreningarna och träffa lokala företrädare för partiet. Filmen innehåller också en hel del intervjuer med både medlemmar och sympatisörer som berättar om vad som fick dem att välja SD. Medverkar gör bland andra: Anders Klarström, Ola Sundberg, Leif Zeilon/Ericsson, Sven Davidson, Jerker Magnusson, Madeleine Larsson, Patrik Ehn och många, många fler!

Del 1 av 3


Del 2 av 3


Del 3 av 3


Intervju med Patrik Ehn från "Tre timmar SD"


Inslag om flyktingmotståndet i Kimstad
1990.02.XX

Med Sjöbo-omröstningen i ryggen gick SD in i 1990-talet. Massinvandringen fortsatte att öka och det dåvarande Invandrarverket gjorde allt för att hitta nya mottagarkommuner att inkvartera de nytillkommande i. I Kimstad utanför Norrköping var motståndet mot planerna på att etablera en flyktingförläggning massivt och på kommunens informationsmöten syntes det tydligt att majoriteten av Kimstadborna inte ville ha någon flyktingförläggning i sin kommun. Även tillresta sverigedemokrater deltog senare i protesterna mot flyktingmottagningen. I inslaget får vi också se den dåvarande invandrarministern Maj-Lis Lööw kommentera flyktingmotståndet i Kimstad.Anders Klarström talar på SD:s stormöte i Göteborg
1990.04.29

Anders Klarström var Sverigedemokraternas talesman mellan åren 1989-1992 och partiledare mellan 1992-1995. Här talar han på Sverigedemokraternas stormöte i Göteborg. Klarström var en retoriskt skicklig talare och oerhört populär inom sitt eget parti. Han lämnade politiken 1995.

Del 1 av 2


Del 2 av 2


Ola Sundberg talar på SD:s stormöte i Göteborg
1990.04.29

Ola Sundberg var Sverigedemokraternas talesman mellan åren 1989-1990 tillsammans med Anders Klarström, som sedermera blev partiledare. Här talar Sundberg på Sverigedemokraternas stormöte i Göteborg. Ola Sundberg var vid den här tiden en av världens bästa jonglörer och blev senare avskedad från sin tjänst som jonglör på Ölands djurpark av politiska skäl. Han är bara en i mängden av alla som drabbats av politisk förföljelse på grund av sitt politiska engagemang i Sverigedemokraterna.

Del 1 av 2


Del 2 av 2


Ola Sundberg jonglerar


Tal om möbelbidrag på SD:s stormöte i Göteborg
1990.04.29

Under 1990 drog Sverigedemokraterna igång en stor flygbladskampanj för att upplysa folket om flyktingarnas socialbidrag och möbelbidrag. Här talat Ulf från Göteborg (som var en av initiativtagarna till kampanjen) på Sverigedemokraternas stormöte i Göteborg.

Del 1 av 3


Del 2 av 3


Del 3 av 3


Tal om försvarspolitik på SD:s stormöte i Göteborg
1990.04.29

Här talar Tomas Holmberg om försvarspolitik på Sverigedemokraternas stormöte i Göteborg.Ronny Boström (SD) talar i Medborgarhuset
1990.06.02

Här öppnar SD-Vårgårdas talesman Ronny Boström partiets dittills störst möte som hölls i Medborgarhuset, Stockholm. Han talar om partiorganisationen samt om vikten att befria Sverige från socialdemorkatins ok."Svenskar får ej ha för stora pretentioner"
1990.06.02

En sång framförd av "SD-duon" under sverigedemokraternas stormöte i Medborgarhuset, Stockholm. Sångerskan till vänster är SD-veteranen Gun Kullberg.SD-grundaren Sven Davidson talar i Medborgarhuset
1990.06.02

Ingenjören Sven Davidson (1931-2005) var under 1980-talet ledare för den invandringskritiska kampanjorganisationen Bevara Sverige Svenskt (BSS). Han var en mycket uppskattad talare och gjorde sig snabbt känd inom den nationella rörelsen. När hans åsikter blev kända förlorade han sitt arbete. Han är bara en i mängden av alla som drabbats av politisk förföljelse på grund av sin svensksinnade hållning i politiska frågor. När Sverigedemokraterna grundades år 1988 var han en av huvudpersonerna. Här talar han på Sverigedemokraternas möte i Medborgarhuset i Stockholm inför medlemmar, sympatisörer samt press och massmedia. Filmen är från 1990 och inte 1991 som det felaktigt står i klippet.

Del 1 av 2


Del 2 av 2


SD:s talesman Anders Klarström talar i Medborgarhuset
1990.06.02

Anders Klarström var Sverigedemokraternas talesman mellan åren 1989-1992 och partiledare mellan 1992-1995. Klarström var mycket populär inom SD, inte minst för sina retoriskt skickliga tal. Här talar han på Sverigedemokraternas möte i Medborgarhuset i Stockholm inför medlemmar, sympatisörer samt press och massmedia den 2:a juni 1990.Bildande av Sverigedemokraterna Haparanda
1990.12.17

Här får vi följa med på bildandemötet av den sista sverigedemokratiska kommunföreningen under 1990. Mötet, som hölls den 17:e december inleds med Owe Thörnqvists klassiker Sverigebesöket från 1981. Anders Klarström representerar riksorganisationen och lokal talesperson blir Jan Salminen. Pressen är inbjuden och Anders Klarström får svara på frågan om hur han ser på svenskhet och vem som är svensk.
SD-Bulletinen januari 1991 om bildandet.


Sven-Olle Olsson vs Jan Guillou om invandring och EG
1990.XX.XX?

Här får vi se en debatt i SVT mellan Sven-Olle Olsson och Jan Guillou. Sändes någon gång mellan åren 1988-1991. Programledare är Bo Holmström.


Frågesport
-Enkel
-Medel

Gästbok
Besök vår gästbok!