Start Filmarkiv Ljudarkiv Bildarkiv Program Publikationer Trycksaker OmVad fanns innan SD?
-Till BSS-Arkivet
-Till SvP-Arkivet

SD-Arkivet - Bildarkiv - 1995


Riksårsmöte i Norrköping
1995.03.04Riksårsmötet 1995 hölls på Scandic hotell i Norköping den 4 mars. Det var på många sätt en speciell punkt i Sverigedemokraternas historia. Partiet brottades med stora ekonomiska problem efter valet och flera aktiva drog sig tillbaka. Anders Klarström slutar som partiledare och efterträds av Mikael Jansson. Men vad mötet kanske mest är ihågkommet för är den grova våldsattack partiet och dess medlemmar utsattes för av ett tiotal maskerade AFA-anhängare.Ombud från hela Sverige samlades i den fullsatta möteslokalen. Här ses bland andra Jakob Eriksson, Jimmy Windeskog. Torbjörn Kastell, Markus Koch och Anders Westergren.

Diskussioner. Till höger: Jonas Åkerlund, sedmera vice partiledare under Jimmie Åkesson.Den avgående partiledaren Anders Klarström tackas med blommor efter en lång och trogen tjänst för partiet. Klarström blev talesman för SD under 1989 och han var den självklara partiledarkandidaten när man så småningom avskaffade systemet med de två talesmännen.Lunch.Mötet får en dramatisk vändpunkt efter att vänsterextremister från AFA attackerat och totalförstört möteslokalan. Så här skrev SD-Kurirens Torbjörn Kastell om attacken:

"Under riksårsmötet på Scandic Hotell slungas tunga gatstenar och behållare med förtjockad saltsyra in i den fullsatta möteslokalen av ett tiotal maskerade AFA-anhängare. Lokalen förstörs fullständigt, en medlem blir skrapad av en studsande gatsten och en annan sparkad och slagen av angriparna utanför. Ett antal personer tas in för förhör i samband med händelsen bland dem Tobias Hubinette och Mattias Flyckt, vilka senare blir journalist respektive chefredaktör för tidningen Expo. Ingen av dem åtalas för händelsen"Senare kunde emellertid mötet fortsätta i en annan lokal. Mikael Jansson, tidigare centerpartist från Örebro blir Anders Klarströms efterträdare på partiledarposten. Till höger: Anders Westergren, fullmäktigeledamot från skånska Höör.


Engelbrektsmarschen
1995.04.29Deltagare på den välbesökta Engelbrektsmarschen tågar genom Stockholm.


Torgmötesturné
1995.0X.XXHär syns en ung Jimmie Åkesson på en torgmötesturné, här i Sölvesborg under sitt första år i partiet. Jodå, det är samma banderoll, med dåvarande partisymbolen facklan och texten "Sverige åt svenskarna" som SD:s första partiledare, Anders Klarström talade under på de legendariska utomhusmötena i Trollhättan och på Götaplatsen den 9 oktober 1993.

Frågesport
-Enkel
-Medel

Gästbok
Besök vår gästbok!