Start Filmarkiv Ljudarkiv Bildarkiv Program Publikationer Trycksaker OmVad fanns innan SD?
-Till BSS-Arkivet
-Till SvP-Arkivet

SD-Arkivet - Bildarkiv - 1993


Engelbrektsmarschen
1993.04.24Samling inför 1993 års Engelbrektsmarsch!Här syns bland andra partiledare Anders Klarström.

Avmarsch. Här syns banderollen "Invandring... Öppna ögonen".Det här var den första SD-demonstrationen som man använde sig utav trummor.Det var det nybildade ungdomsförbundet (SDU) som bildat en trumslagargrupp.Många ungdomar deltog i demonstrationståget.

Demonstrationståget på väg mot Mynttorget.Längst fram syns piketpolisen.Flera nyfikna åskådare följde demonstrationståget på avstånd.I täten syns en banderoll med partinamnet följt av en stor svensk fana. Och efter det flera av partiets klassiska banderoller, som alla var med den här dagen.Svensk Ungdom - Sveriges Framtid! Något som borde vara självklart.Till vänster syns Jan Bengtsson (SD Höör) och till höger om honom partiledare Anders Klarström.Här lyssnar åhörarna Anders Klarströms tal.Tina Hallgren-Bengtsson med dåvarande maken Jan Bengtsson.Anders tal fick som vanligt mycket applåder.

En film från demonstrationen, som även innehåller Anders tal finns att se här.Partiets funktionärer packar ihop materialet.Resultatet blev lyckat! Antalet deltagare var fler än något tidigare år, vilket gjorde 1993-års Engelbrektsmarsch till SD:s största demonstration dittills.


Utomhusmöte i Trollhättan
1993.07.18Ur SD-Bulletinen, augusti 1993: "Under juli och augusti har tidningar över hela landet, radio och tv intensivt gråtit om en "stackars somalier" som misshandlats i Trollhättan och givetvis har man heller inte försummat att blanda in SD i sammanhanget. Det är därför på sin plats att våra medlemmar nu får den sanna bilden om vad som hände. Söndagen den 18 juli åkte Klarström med ett antal medlemmar från Göteborg till Trollhättan för att dela ut flygblad och hålla informationsmöte. Ca 80 medlemmar från orten deltog i aktionen som var mycket lyckad."


Manifestation på Götaplatsen
1993.10.09Ur SD-Kuriren nr. 22: "Nu var det dags för kraftprovet i Göteborg och dess magnifika mötesplats: Götaplatsen. […] Under mötet hade vi ca 100 personer som fanbärare och trumslagare. På Götaplatsen möttes vi av åskådarmassornas jubel. En och annan anarkisttjej stod och skrek av sig haschruset. Men sådant har man lärts sig att ignorera. […] På given signal tågade trumslagarna med taktfasta slag ned för trapporna från Konstmuseets valv. Under några minuter håller de en liten uppvisning. Sedan paraderar fanbärarna fram och ställer upp sig på led framför trumslagarna. Det ser mäktigt ut! […] Men som vanligt hade vi sparat det bästa till sist: Anders Klarström, som höll ett av sina bästa tal genom tiderna. Det var en nästan explosiv laddning i talet. Anders gav 100% denna kväll, så intensivt att han tappade rösten på slutet. Sedan avslutades mötet med Wagners Valkyriaritt och nationalsången, där alla stämde in."

Frågesport
-Enkel
-Medel

Gästbok
Besök vår gästbok!