Start Filmarkiv Ljudarkiv Bildarkiv Program Publikationer Trycksaker OmVad fanns innan SD?
-Till BSS-Arkivet
-Till SvP-Arkivet

SD-Arkivet - Bildarkiv - 1992


Engelbrektsmarschen
1992.04.25
Foto: OkändDeltagare i den andra Engelbrektsmarschen. Med banderoll ses bland annat SD Haninges Henrik Ehnmark.Längst fram i tåget, till höger om fanbäraren syns en av SD:s grundare, ingenjören Sven Davidson (1931-2005). Davidson var tidigare ordförande för folkkampanjen Bevara Sverige Svenskt (BSS) och efter det vice partiledare i Sverigepartiet (SvP)."Bostäder åt Svensk Ungdom" och "Svensk Ungdom - Sveriges framtid" var några av texterna på banderollerna den här dagen i slutet av april.

SD var tidiga med att ta upp kampen mot moskébyggen. Här syns banderollen "Moske? Nej Tack!" och framför den syns delar av den rikskända banderollen "Sverigedemokraterna värnar om Sverige" (Se "Sverigedemokraternas kupp i Globen, SD-Bulletinen mars 1989).Ca 200 sverigevänner deltog i demonstrationen, vilket var något färre än året innan. Men åren därpå skulle det komma att ändras...Framme vid Odenplan, som var målet för demonstrationen.Här höll SD:s partiledare Anders Klarström tal. Både demonstrationen och talet finns att se här.Talet hölls med megafon, från en parkbänk framför en stor svensk fana, som hölls upp av aktivister. Trots de relativt enkla formerna blev talet mycket lyckat.Åhörarna lyssnade intensivt och applåderna avlöste varandra.Fanbärare.


Nationaldagsfirande
1992.06.06
Foto: OkändSamling inför nationaldagsfirandet 1992 på Norrmalmstorg i Stockholm, i mitten ses partiledaren Anders Karström.


Tre tongivande medlemmar i det tidiga SD
1992.09.05
Foto: OkändFrån vänster: Ola Sundberg; f.d presstalesman, Sven Davidson (1931-2005); f.d ordförande i folkkampanjen Bevara Sverige svenskt (BSS) och en av SD:s grundare samt Jerker Magnusson, en av grundarna till både BSS och SD.

Frågesport
-Enkel
-Medel

Gästbok
Besök vår gästbok!